Årsmöte

Från SFS Wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
m (Skapade sidan med 'Ett '''årsmöte''' är en vanlig form på högsta beslutande organ inom föreningslivet, som normalt sett innebär direktval av individer till föreningens övriga organ. Till e...')
m
 
(5 mellanliggande versioner visas inte.)
Rad 1: Rad 1:
-
Ett '''årsmöte''' är en vanlig form på högsta beslutande organ inom föreningslivet, som normalt sett innebär direktval av individer till föreningens övriga organ. Till ett årsmöte är samtliga medlemmar röstberättigade att välja sin [[styrelse]] och andra förtroendevalda. Årsmötesformen är det närmaste man normalt kommer en direkt demokratiprocess i en organisation. Däremot kan den vara praktiskt svår om det finns många tusen medlemmar som vill delta, då är förmodligen [[fullmäktige]] en bättre form.
+
Ett '''årsmöte''' är en vanlig form på [[högsta beslutande organ]] inom föreningslivet, som normalt sett innebär direktval av individer till föreningens övriga organ. Till ett årsmöte är oftast samtliga medlemmar röstberättigade att välja sin [[styrelse]] och andra förtroendevalda. Årsmötesformen är det närmaste man normalt kommer en direkt demokratiprocess i en organisation. Däremot kan den vara praktiskt svår om det finns många tusen medlemmar som vill delta, då är [[fullmäktige]] en praktiskt enklare form. Om en organisation består av många autonoma grupper kan istället [[kongress]] vara ett alternativ.
 +
 
 +
I vissa organisationer kallas årsmöten för bland annat föreningsmöte, valmöte, stormöte och årsstämma, men är i princip samma sak. Årsmöte hålls normalt sett enbart en gång om året, därav namnet. I organisationer som använder andra benämningar kan dessa möten hållas ett par gånger till om året, och [[stadgar]]na anger då ofta vad som skall beslutas om vid vilket möte.
[[Kategori:Organisatoriska organ]]
[[Kategori:Organisatoriska organ]]

Nuvarande version från 21 juni 2011 kl. 14.47

Ett årsmöte är en vanlig form på högsta beslutande organ inom föreningslivet, som normalt sett innebär direktval av individer till föreningens övriga organ. Till ett årsmöte är oftast samtliga medlemmar röstberättigade att välja sin styrelse och andra förtroendevalda. Årsmötesformen är det närmaste man normalt kommer en direkt demokratiprocess i en organisation. Däremot kan den vara praktiskt svår om det finns många tusen medlemmar som vill delta, då är fullmäktige en praktiskt enklare form. Om en organisation består av många autonoma grupper kan istället kongress vara ett alternativ.

I vissa organisationer kallas årsmöten för bland annat föreningsmöte, valmöte, stormöte och årsstämma, men är i princip samma sak. Årsmöte hålls normalt sett enbart en gång om året, därav namnet. I organisationer som använder andra benämningar kan dessa möten hållas ett par gånger till om året, och stadgarna anger då ofta vad som skall beslutas om vid vilket möte.

Personliga verktyg
Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda