Överhoppningsbar tid

Från SFS Wiki

Version från den 5 maj 2011 kl. 08.52 av Fredrik (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Om arbetsvillkoret är uppfyllt när studierna påbörjas, går det i vissa fall att tillämpa överhoppningsbartid, vilket betyder att studietiden inte räknas i bedömningen om personen har uppfyllt arbetsvillkoret.

Den överhoppningsbara tiden är max 5 år men den är endast tillämpbar i de fall då den studerande är över 25 år vid avbrottet/examen eller arbetat 5 månader sammanhängande innan påbörjade studier. Den studerande som har uppfyllt arbetsvillkoret innan påbörjade studier kan tillämpa överhoppningsbar tid och därav skydda sin ställning i försäkringen under studietiden. För studerande som uppfyller arbetsvillkoret betalas inte arbetslöshetsförsäkringen ut vid studieuppehåll eller sommaruppehåll, utan endast vid avslutade eller avbrutna studier.

I och med prop. 2006/07:15 Arbetslöshetsförsäkring för arbete förkortades den överhoppningsbara tiden från 7 till 5 år, regeln trädde i kraft den 1 januari 2007.86 Reformen motiverades med att en inkomstrelaterad ersättning inte ska lämnas på arbete som efterföljs av alltför många års frånvaro från arbetsmarknaden.

SFS anser att den överhoppningsbara tiden ska bindas till studier istället för att vara tidsbegränsad.

Vidare läsning

Prop. 2006/07:15 Arbetslöshetsförsäkring för arbete [1]

SFS, Regeringens förändringar i a-kassan slår hårt mot studenterna [2]

Personliga verktyg
Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda