Överhoppningsbar tid

Från SFS Wiki

Version från den 5 maj 2011 kl. 09.33 av Fredrik (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Om arbetsvillkoret är uppfyllt när studierna påbörjas, går det i vissa fall att tillämpa överhoppningsbartid, vilket betyder att studietiden inte räknas i bedömningen om personen har uppfyllt arbetsvillkoret.

Den överhoppningsbara tiden är max 5 år men den är endast tillämpbar i de fall då den studerande är över 25 år vid avbrottet/examen eller arbetat 5 månader sammanhängande innan påbörjade studier. Den studerande som har uppfyllt arbetsvillkoret innan påbörjade studier kan tillämpa överhoppningsbar tid och därav skydda sin ställning i försäkringen under studietiden. För studerande som uppfyller arbetsvillkoret betalas inte arbetslöshetsförsäkringen ut vid studieuppehåll eller sommaruppehåll, utan endast vid avslutade eller avbrutna studier.

I och med prop. 2006/07:15 Arbetslöshetsförsäkring för arbete förkortades den överhoppningsbara tiden från 7 till 5 år, regeln trädde i kraft den 1 januari 2007.86 Reformen motiverades med att en inkomstrelaterad ersättning inte ska lämnas på arbete som efterföljs av alltför många års frånvaro från arbetsmarknaden.

Vidare läsning

Prop. 2006/07:15 Arbetslöshetsförsäkring för arbete [1]

SFS, Regeringens förändringar i a-kassan slår hårt mot studenterna [2]

Personliga verktyg
Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda