Föräldraförsäkringen

Från SFS Wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med 'Föräldrapenning får föräldrar som ett ekonomiskt stöd när de vårdar barn. Föräldrar har rätt till föräldrapenning när ett barn föds eller adopteras. Mamman kan ta ...')
Rad 2: Rad 2:
Mamman kan ta ut föräldrapenning från och med 60 dagar före barnets beräknade födelse.  
Mamman kan ta ut föräldrapenning från och med 60 dagar före barnets beräknade födelse.  
-
Hel föräldrapenning kan i regel inte betalas ut om du deltar i bundna heltidsstudier. I likhet med andra föräldrar ska den studerande föräldern ha hand om sitt barn för att ha en egen rätt till föräldrapenning. Kontakta Försäkringskassans Kundcenter för att reda ut vad som gäller för dig. Har du rätt till föräldrapenning betalas den vanligtvis ut enligt den [[sjukpenninggrundande inkoms]]t, [[SGI]] som du hade innan du började studera. Om studierna är förlagda så att föräldern ändå kan anses uppfylla vårdnadskravet kan föräldrapenning betalas ut.
+
Hel föräldrapenning kan i regel inte betalas ut om du deltar i bundna heltidsstudier. I likhet med andra föräldrar ska den studerande föräldern ha hand om sitt barn för att ha en egen rätt till föräldrapenning. Kontakta Försäkringskassans Kundcenter för att reda ut vad som gäller för dig. Har du rätt till föräldrapenning betalas den vanligtvis ut enligt den [[sjukpenninggrundande inkomst]], [[SGI]] som du hade innan du började studera. Om studierna är förlagda så att föräldern ändå kan anses uppfylla vårdnadskravet kan föräldrapenning betalas ut.
Till skillnad från [[sjukförsäkringen]] finns det en grundersättning i föräldrarförsäkringen på 180 kronor per dag.  
Till skillnad från [[sjukförsäkringen]] finns det en grundersättning i föräldrarförsäkringen på 180 kronor per dag.  

Versionen från 5 maj 2011 kl. 10.34

Föräldrapenning får föräldrar som ett ekonomiskt stöd när de vårdar barn. Föräldrar har rätt till föräldrapenning när ett barn föds eller adopteras. Mamman kan ta ut föräldrapenning från och med 60 dagar före barnets beräknade födelse.

Hel föräldrapenning kan i regel inte betalas ut om du deltar i bundna heltidsstudier. I likhet med andra föräldrar ska den studerande föräldern ha hand om sitt barn för att ha en egen rätt till föräldrapenning. Kontakta Försäkringskassans Kundcenter för att reda ut vad som gäller för dig. Har du rätt till föräldrapenning betalas den vanligtvis ut enligt den sjukpenninggrundande inkomst, SGI som du hade innan du började studera. Om studierna är förlagda så att föräldern ändå kan anses uppfylla vårdnadskravet kan föräldrapenning betalas ut.

Till skillnad från sjukförsäkringen finns det en grundersättning i föräldrarförsäkringen på 180 kronor per dag.

Källa:

http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/om_du_studerar

Personliga verktyg
Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda