Hjälp:Skriv en ny artikel

Från SFS Wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Petra (Diskussion | bidrag)
(Skapade sidan med 'Alla kan '''skriva en ny artikel''' på Wikipedia. Det finns några saker att tänka igenom innan, och det finns några olika sätt att gå till väga. Det viktiga är den text ...')
Nyare redigering →

Versionen från 30 mars 2011 kl. 11.42

Alla kan skriva en ny artikel på Wikipedia. Det finns några saker att tänka igenom innan, och det finns några olika sätt att gå till väga.

Det viktiga är den text du skriver och att du anger källor för informationen. Om något blir fel kan det fixas senare av dig eller av oss andra. På önskelistan kan du få inspiration till artiklar som behövs. Där kan du även lägga till sina egna önskemål om artiklar som du själv är förhindrad att skriva.

Lycka till!

Att tänka på innan

Innan du skapar en ny artikel:

  1. Kontrollera att ämnet inte redan har en artikel: Sök först i Wikipedia för att försäkra dig om att det inte redan finns en artikel om ämnet, kanske under en annan titel. Om du hittar en artikel där informationen passar är det bättre att du lägger informationen där, i stället för att skapa en ny artikel.
  2. Tänk igenom om ämnet passar på Wikipedia: Om du skapar en artikel om något som inte uppfattas passa kommer artikeln att raderas och arbetet gå till spillo. Om ämnet knappast behandlas i tryckta lexikon är det kanske bäst att ta en titt på de så kallade relevanskriterierna. Om det du skriver om är relativt okänt är det bra att försöka få med något som visar att det är värt en artikel.
  3. Läs gärna introduktionskursen och sidan om att redigera för att lära dig grunderna. Du kan testa i sandlådan, där man får klottra hur mycket man vill. Du kan också öppna en liknande artikel i redigeringsläge i ett annat webbläsarfönster, så ser du exempel på de viktigaste konstruktionerna.

Att skapa den nya artikeln

Det finns olika sätt att skapa nya artiklar:

  1. Det klassiska sättet är att klicka på en röd länk i en befintlig artikel, och börja skriva. På detta sätt bygger man vidare på nätet av artiklar – utan länkar finns en risk att färre läsare och medredaktörer hittar artikeln. Vid behov kan du själv skapa rödlänken först.
  2. Ett annat sätt är att skriva artikelnamnet i sökrutan. Om ingen artikel med (ungefär) det namnet hittas kommer det att före sökresultaten finnas en rödlänk som du kan använda.
  3. Du kan även skapa artikeln genom att fylla i artikelns namn i något av formulären här nedan och trycka skapa sida. Det ena formuläret ger en ruta som innehåller en artikelmall med instruktioner (som du tar bort när innan du sparar) och vissa färdiga konstruktioner för att hjälpa med disposition och wikisyntax, det andra en tom textruta att skriva i, samma som du fått om du klickat på motsvarande rödlänk. Skriv artikeln, använd förhandsgranskningen för att det blev som du tänkte dig och spara med spara-knappen.

Med mall
Här kommer du till en sida med en hjälpande mall som underlättar med att skapa bättre artiklar. Skriv den nya artikelns namn i rutan och klicka på Skapa sida:

Utan mall
Här kan du börja med en helt tom sida. Skriv den nya artikelns namn i rutan och klicka på Skapa sida:

<inputbox> default=<Skriv namnet på artikeln du vill skapa här> type=create preload=Wikipedia:Skriv en ny artikel/Ny_artikel‎ width=48% </inputbox>

<inputbox> default=<Skriv namnet på artikeln du vill skapa här> type=create width=48& </inputbox>

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda