Streck i debatten

Från SFS Wiki

Version från den 11 maj 2012 kl. 22.41 av Wto (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Streck i debatten är ett exempel på en ordningsfråga.

Ett yrkande på streck i debatten innebär att diskussionen kring en specifik fråga inte får hålla på i all evighet. Ifall mötet beslutar att införa streck i debatten får de som vill skriva upp sig på talarlistan, och sedan fortsätter debatten tills denna är tom, utan att den kan fyllas på, såvida inte strecket upphävs.

Streck i debatten kan föreslås av någon av de röstberättigade representanterna eller mötes­ordföranden. Mötet beslutar om streck i debatten ska sättas, efter fråga från mötesordföranden.

Innan diskussionen återupptas i frågan måste mötet även justera yrkandelängden, det vill säga redovisar de förslag till beslut som har kommit in. Detta innebär att inga ytterligare förslag/yrkande får läggas efter streck i debatten. Ifall nya förslag läggs måste mötesdeltagarna få rätt att diskutera dessa. Beroende på mötesordning kan möjligen den som är uppsatt på en talarlista efter streck i debatten inte heller få ställa direkta frågor eller komma med angrepp på en person som inte finns på talarlistan eftersom denne inte kan bemöta inlägget. Detta beror på om direkta repliker är tillåtna eller ej.

Kritik

Det finns kritiker som menar att streck i debatten är ett odemokratiskt sätt att kväsa en lång debatt. Vid sådan användning av streck i debatten är det naturligtvis sant. Streck i debatten bör därför användas restriktivt och enbart om diskussionen går i cirklar. Det sannolikt bästa argumentet mot att sätta streck i debatten torde vara att det finns argument eller vinklar på frågan som inte lyfts än, och då torde debatten vara levande.

Se även

Personliga verktyg
Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda