Helårsstudenter

Från SFS Wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
m
(Omstrukturering av läsbarhetsskäl plus förtydling av HPR.)
 
Rad 1: Rad 1:
-
'''Helårsstudenter''' (HST eller HÅS), är ett begrepp inom högskolevärlden som tillkommit på grund av finansieringsmetoden. Eftersom olika studenter läser olika mycket med olika studietakt, räknas alla kursregistreringar samman och fördelas på de 60 hp som en helårsstudent motsvarar, då får man en jämförelsesiffra som anger hur många som läst vid lärosätet om alla läst heltid. Detta är ett mått den tilldelade utbildningskapaciteten vid ett lärosäte.
+
'''Helårsstudenter''' (HST eller HÅS), är ett begrepp inom högskolevärlden som tillkommit på grund av finansieringsmetoden och är ett mått på den tilldelade utbildningskapaciteten vid ett lärosäte. Eftersom olika studenter läser olika mycket och med olika studietakt räknas alla kursregistreringar samman och fördelas på de 60 hp som ett års heltidsstudier av en student motsvarar. Då får man en jämförelsesiffra som anger hur många som läst vid lärosätet om samtliga studenter läst på heltid.
-
Tätt sammankopplat med begreppet helårsstudenter är [[helårsprestationer]] (HPR), vilket är ett mått på mängden avklade kurser, snarare än registrerade kurser.
+
Tätt sammankopplat med begreppet helårsstudenter är [[helårsprestationer]] (HPR), vilket är ett motsvarande mått på mängden avklarade högskolepoäng.
== Se även ==
== Se även ==

Nuvarande version från 5 januari 2013 kl. 22.19

Helårsstudenter (HST eller HÅS), är ett begrepp inom högskolevärlden som tillkommit på grund av finansieringsmetoden och är ett mått på den tilldelade utbildningskapaciteten vid ett lärosäte. Eftersom olika studenter läser olika mycket och med olika studietakt räknas alla kursregistreringar samman och fördelas på de 60 hp som ett års heltidsstudier av en student motsvarar. Då får man en jämförelsesiffra som anger hur många som läst vid lärosätet om samtliga studenter läst på heltid.

Tätt sammankopplat med begreppet helårsstudenter är helårsprestationer (HPR), vilket är ett motsvarande mått på mängden avklarade högskolepoäng.

Se även

Personliga verktyg
Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda