Göteborgs universitet

Från SFS Wiki

Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel är bara påbörjad. Du kan hjälpa till genom att utöka den.

Göteborgs universitet är ett universitet i Göteborg. Universitetet grundades 1891 som Göteborgs högskola och fick universitetsstatus 1954. Universitetet har ca 27000 helårsstudenter, 5700 anställda och åtta fakulteter.

Göteborgs universitet
Grundad 1891
Motto Tradita innovare innovata tradere
Beläget i Göteborg
Antal HST 26 904 (2011)[1]
Studentkår(er) Göta, KonstKåren, HHGS, SAKS
Hemsida http://www.gu.se/
Twitter @got_university
Ledning
Styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård
Rektor Pam Fredman
Prorektor Helena Lindholm Schulz
Vicerektor Mette Sandoff
Vicerektor Staffan Edén
Vicerektor Margareta Wallin Peterson
Vicerektor Bengt-Ove Boström
Direktör Jörgen Tholin

Innehåll

Historia

Göteborgs universitet är inte ett campusuniversitet, och har genom åren vuxit sig större genom att annektera fristående lärosäten till sig. Fram till 1949 bestod högskolan av humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap. 1949 tillkom Medicinska högskolan och 1954 slogs dessa ihop till Göteborgs universitet. 1971 tillkom Handelshögskolan till universitet. I och med högskolereformen 1977 införlivades ett stort antal fristående institutioner i universitetet, så som lärarhögskolan, förvaltningshögskolan, högskolan för scen och musik m.fl. [2]

Organisation

Göteborgs universitet är fördelat på åtta fakulteter, därtill tillkommer lärarutbildningsnämnden (LUN) som är ansvarig för lärarutbildningen.

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska Akademin grundades 2005 genom en sammanslagning av de tre fakulteterna medicin, odontologi och folkhälsovetenskap. Fakulteten har sina rötter i den medicinska högskola som grundades 1949 och som sedan slogs samman med Göteborgs Högskola 1954 och därmed bildade Göteborgs universitet.

Vid Sahlgrenska akademin bedrivs forskning och utbildning inom området hälsa. Det inkluderar utbildningar inom medicin, odontologi och folkhälsovetenskap. Fakulteten är i antalet anställda den tveklöst största vid universitetet, och omsätter drygt 2 miljarder kronor om året. Det är även den fakultet med flest doktorander, 850 stycken.[3]

Naturvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

IT-fakulteten

IT-fakulteten hette fram till 2009 IT-universitetets fakultetsnämnd. Fakulteten består av två institutioner som båda är integrerade med Chalmers; data- och informationsteknik samt tillämpad IT. Det innebär att både anställda och studenter kan tillhöra antingen universitetet eller Chalmers. Flera program och kurser samläses även med chalmersstudenter.

Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Vid utbildningsvetenskapliga fakulteten studeras främst pedagogik, didaktik och liknande utbildningsvetenskapliga ämnen, ofta med anknytning till lärarutbildningen. Vid fakulteten finns även institutionen för idrotts- och kostvetenskap, som bland annat ger program som kostekonom och sport coaching. Fakulteten är i huvudsak vad som återstår av det som innan högskolereformen 1977 var lärarhögskolan i Göteborg, och fakulteten är i huvudsak koncentrerad till nya pedagogen vid grönsakstorget.

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten är den fakultet som ger störst andel fristående kurser. Fakulteten hade 2010 ca 12500 studenter, men enbart 3900 HST. Fakulteten är belägen till största delen vid Humanisten, ovanför Götaplatsen och Korsvägen. Fakulteten är en del av det som vid sammanslagningen av Göteborgs högskola och Medicinska högskolan var den filosofiska fakulteten. Vid fakulteten bedrivs utbildning och forskning inom såväl filosofi, språk, historia, litteratur, religion och kultur.

Konstnärliga fakulteten

Konstnärliga fakulteten på GU är den bredaste konstnärliga fakulteten i norden. Fakulteten innehåller ett brett utbud av utbildningar, Högskolan för Scen och Musik, Högskolan för Design och Konsthantverk, Konsthögskolan Valand, Högskolan för Fotografi, Filmhögskolan, Steneby - institutionen för Konsthantverk och Design, Litterär gestaltning och GoArt är institutionerna som ingår.

Studentkårer

Vid Göteborgs universitet finns fyra studentkårer. Därtill har kårerna ett samarbetsorgan som verkar centralt mot universitetets ledning, Göteborgs universitets studentkårer (GUS).

Se även Studentkårer vid Göteborgs universitet.

Referenser

  1. http://www.hsv.se/publikationer/rapporter/2012/universitetochhogskolorhogskoleverketsarsrapport2012.5.8b3a8c21372be32ace80001985.html
  2. http://gu.se/omuniversitetet/historik/
  3. http://sahlgrenska.gu.se/akademin/
Till utvald-versionen
Personliga verktyg
Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda