Klädsel

Från SFS Wiki

Hoppa till: navigering, sök

När det är fest anges brukligt på inbjudan vilken klädsel som gästerna förväntas bära. På senare tid även kallat klädkod, av engelskans dress code. För att komplicera det hela finns det två konkurrerande system av klädselangivelser, dels det traditionella med nivåerna udda kavaj, kavaj och högtidsdräkt. Samt ett modernare med nivåerna kavaj, mörk kostym och högtidsdräkt. Då det förra systemet är vanligare i akademiska kretsar har det fått vara norm på denna wiki. Vid samtliga klädselnivåer kan även variationer och tillägg, som exempelvis med studentmössa förekomma.

Innehåll

Udda kavaj

Den minst uppklädda normalt förekommande klädseln. Vanligt på mindre officiella tillställningar. Innebär för herrar kavaj och byxor i olika färger, eller en hel kostym, ljus eller mörk. För damer klänning eller överdel och kjol eller byxor som är finare än vardagsklädsel, men inte lika uppklätt som kavaj. Udda kavaj kallas ibland numera endast för kavaj.

Kavaj

Den vanligast förekommande festklädseln. För herrar gäller mörkgrå eller mörkblå kostym, tvådelad eller tredelad, vit eller ljus skjorta samt slips eller fluga i valfri färg och svarta skor. Slipsen bör dock inte vara svart eller vit då dessa slipsfärger traditionellt sett endast används vid begravning. Färg på skjorta och slips kan varieras efter humör och tillställning, med tumregeln att ju färggladare desto informellare.

Damer har knälång klänning eller kjol och överdel av elegantare typ, dock ej baraxlat.

Militära motsvarigheten är daglig dräkt. Kallas numera även för mörk kostym.

Smoking

Förekommer normalt inte i akademiska sammanhang. Innebär smoking eller smokingklänning. Motsvaras inom det militära av liten mässdräkt.

Högtidsdräkt

Den allra mest uppklädda klädselnivån. Innebär för herrar frack med vit väst, svarta strumpor och svarta skor. Formellt sett ska frack endast bäras kvällstid, dagtid bäres istället jackett. I akademiska sammanhang brukar högtidsdräkt dock avse frack, oavsett tid på dygnet.

Damer bär balklänning, en golvlång klänning i finare tyg. Modeller varierar med modet och de kan vara såväl baraxlade som långärmade, variationen är stor. Samt skor i passande modell, traditionellt med täckt tå och häl.

Folkdräkt och högtidsuniform, exempelvis militär stor mässdräkt, anses också vara högtidsdräkt. I samband med högtidsdräkt kan även förkortningarna m.o., m.a.o. och u.o. ses. Dessa ska utläsas som med ordnar, med akademiska ordnar respektive utan ordnar

Civil högtidsdräkt

Frack/balklänning eller folkdräkt, det vill säga inte högtidsuniform.

Frack

Frack eller balklänning. Med andra ord inte uniform eller folkdräkt.

Akademisk högtidsdräkt

Används vid akademiska högtider i främst Uppsala och Lund. Innebär för herrar frack med svart väst och för damer svart långklänning eller lång kjol och överdel. Samt för studenter oftast studentmössa. Klädseln för deltagande studenter vid akademiska ceremonier i Uppsala är noga reglerad och innebär frack med svart väst för herrar, svart klänning med breda axelband för damer samt för samtliga svarta skor, svarta strumpor och studentmössa av Uppsalamodell. [1]

Tillbehör

Uppsala studentkårs ordförandeinsigium.
Smycken får bäras till festklädsel, mängden bör dock vara anpassad till nivån på klädseln. Diamanttiara till udda kavaj är inte att rekommendera, men passar däremot utmärkt till högtidsdräkt. Till högtidsdräkt kan även medaljer och band bäras. Band finns i olika färger och symboliserar oftast en organisation, regler för hur de får bäras brukar respektive kår eller nation sätta upp. Banden bärs på skjortan, innanför västen, av herrar och av damer i en rosett till vänster på bröstet. Medaljer delas oftast ut som tack för något man har gjort, och bärs av både damer och herrar på bröstet till vänster.

Till många poster inom studentvärlden i vissa städer hör insignier, tecken som visar vilken post man innehar. Ett insignium bärs normalt runt halsen och kan se ut på många olika sätt. Då man bär insignium bärs normalt inte band eller medaljer då man med insignium är närvarande i egenskap av sitt uppdrag och inte som privatperson.

Referenser

  1. http://kuratorskonventet.se/uploads/Ceremoniinstruktion.pdf
Personliga verktyg
Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda